Chlorella Pyrenoidosa, słodkowodna, mikroalga jednokomórkowa, szlachetna odmiana chlorelli (Uwaga! Na polskim rynku dostępna jest głównie chlorella vulgaris, pastewna, czyli dla zwierząt i jako nawóz). Chlorella Pyrenoidosa, o której mówię jest hodowana na Tajwanie, w otwartych zbiornikach. Właśnie tam ma najlepsze warunki do rozwoju (temperatura, wilgotność, nasłonecznienie). Nasza bohaterka chlorella jest nazywana często „szmaragdową konserwą pełną witamin” i tak jest w rzeczywistości. Jest cudowną roślinką, która nie ma genu obumierania. Gdy dorośnie (jedna doba) po prostu dzieli się na 4 nowe chlorelki i tak przez cały czas. Ma fantastyczne właściwości, jedną z jej głównych ról jest oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, toksyn, dioksyn, wszelakich złogów.
Zawiera ponad 60% białka roślinnego, łatwo przyswajalnego, dlatego też jest wskazana przy dużym wysiłku fizycznym, przyspiesza regenerację mięśni, zapobiega zakwasom, dotyczy to też rekonwalescentów. Ma najwięcej chlorofilu (tzw. roślinnej krwi) ze wszystkich roślin na ziemi, stąd też m.in. silne działanie przeciwzapalne, krwiotwórcze.
Jeśli masz problemy z hemoglobiną, albo cierpisz na niedokrwistość, to masz gotowe rozwiązanie. Zawiera mnóstwo witamin, w tym, co ciekawe witaminę B12, co jest wyjątkiem w świecie roślin. Jest więc idealnym, w pełni naturalnym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian. Zawiera naturalny antybiotyk, chlorelin, 4 razy silniejszy od czosnku! Dlatego regularne jej spożywanie powoduje, ze możemy na dobre pożegnać się z infekcjami J Ma również silne działanie pre i probiotyczne, a czynnik wzrostu zawarty w chlorelli (zwany CGF), powoduje kilkakrotnie szybsze namnażanie flory bakteryjnej, co sprzyja zdrowiu naszego układu pokarmowego, jelit, żołądka. Już w momencie, gdy wkładamy chlorellę do ust zaczynają się wydzielać immunoglobuliny, które wspaniale działają na naszą śluzówkę, regenerują, łagodzą i leczą wszelkie stany zapalne, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W efekcie wzmacniają nasz układ odpornościowy.
Chlorella tak jak i sok z młodej trawy jęczmiennej działa zasadotwórczo na organizm, stwarzając środowisko niesprzyjające rozwojowi pasożytów i grzybów. To dla nas naprawdę zbawienne, w czasie, gdy większość produktów ma działanie kwasotwórcze. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nasz organizm potrzebuje równowagi kwasowo-zasadowej. Gdy ta zasada zostanie naruszona, a organizm jest zakwaszony, stanowi to idealne środowisko do rozwoju wszelakich chorób, z nowotworowymi na czele. Jest to potwierdzone zarówno badaniami naukowymi jak i doświadczeniami bardzo wielu osób.
Chlorella Pyrenoidosa – najszlachetniejsza odmiana jest dostępna w postaci tabletek i proszku.