No cóż, aura nas nie rozpieszcza… Wiosna cały czas się ociąga, nie chce do nas przyjść. Cały czas jest chłodno, teraz jeszcze deszczowo, wietrznie i ponuro. Pewnie nie bardzo masz ochotę na jakieś zimne koktajle, lemoniady i inne tego typu smakołyki. I cóż począć?
Na naszym stole znów pojawiły się rozgrzewające zupy, cieplejsze dania. A jeśli już coś słodkiego, to też bardziej na ciepło. Ostatnio troszkę się rozkręciłam z deserami, oczywiście zdrowymi i robię różne kombinacje z kaszami, owocami świeżymi, suszonymi, mrożonymi i orzechami. Bardzo fajnie i smacznie to wychodzi. Jeśli komuś jest za mało słodko, dostaje dobry miód na okrasę! Ale jak na razie nikt nie zgłaszał reklamacji.
Jako, że znalazłam w zamrażarce sporą ilość śliwek, pomyślałam, a może by tak nutella?
W internetach jest mnóstwo przepisów, zwykle z bardzo dużą ilością cukru, ale wiadomo, że nie o to chodzi.
Ma być smacznie, ale też zdrowo! Czy tak się da? Oczywiście, że da się! Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać 🙂 Inspiracja przyszła z czasopisma GW „Zielone drogi”. Nic tylko robić!!!
Czego potrzebujesz?
1 kg słodkich śliwek węgierek
200 lub więcej gram ksylitolu
2-3 łyżki karobu lub dobrego kakao
łyżka oleju kokosowego
Szczypta kardamonu i cynamonu
Bio Chlorella w proszku – wg uznania
Możesz oczywiście dodać też gorzką czekoladę, zblendowane suszone owoce, np. daktyle, rodzynki (robi się wtedy fajny, bardzo słodki syrop). Ze słodzików możesz użyć też – miód, syrop klonowy, melasę, stewię. Naprawdę jest sporo zdrowych opcji.
Jak to zrobić?
Śliwki wydrelować, zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować. Jeśli masz mrożone, to oczywiście trzeba odczekać trochę, żeby się rozmroziły. Gotujemy je ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu dodajesz ksylitol, karob (kakao), olej kokosowy, przyprawy i gotujesz jeszcze chwilę. Po wystudzeniu dodajesz Chlorellę GW w proszku.
Możesz dodać też gorzką czekoladę, wspomniany syrop z owoców suszonych. Możesz dosłodzić ją zdrowymi słodzikami. Jeśli lubisz eksperymentować, możesz wzbogacić ją o swoje ulubione składniki.
Wyobraźnia, intuicja, to bardzo dobrzy doradcy.
Ta zdrowa, śliwkowa nutella (zwana też śliwellą), jest świetnym dodatkiem do deserów, możesz nią smarować naleśniki, placuszki, przekładać ciasto.
I jak? Podoba się?
Mam nadzieję, że oprócz mnie, zdrowa nutella vel śliwella znajdzie więcej swoich fanów 🙂
Już teraz zachęcam i życzę Ci smacznego!