Dość rzadko robię desery, ale tym razem przyszła do mnie jakaś zachcianka, więc zdecydowałam, że zrobię coś słodkiego i zdrowego. Zachęcona przez koleżankę dobrym smakiem kulek z ciecierzycy, postawiłam również na kulki, ale jak to ja, zrobiłam sobie …eksperyment!
Jak to wyglądało? Najpierw oczywiście ugotowałam namoczoną przez całą noc ciecierzycę, zblendowałam, gdy wystygła. Miałam niecałe dwie szklanki. Po zblendowaniu dodałam mleko, miód i delikatnie jeszcze raz zblendowałam. Po zblendowaniu dodałam mus gruszkowo-jabłkowy, spore ilości wiórków kokosowych, rodzynki, pokrojone na mniejsze kawałki figi, daktyle (kilka sztuk), orzechy włoskie. Masa była trochę luźna, więc dodałam jeszcze zmielone płatki owsiane i trochę mąki kokosowej. Formowałam kulki i obtaczałam je w kakao. A na koniec… Niespodzianka! Wpadłam na pomysł, aby zrobić z tego, coś jeszcze bardziej odlotowego! Wzięłam moją sypką Bio chlorellę GW i obtaczałam w niej kulki, tak, by całe były pokryte zielenią. Zadowolona ze swego dzieła, skosztowałam jedną i z radością wykrzyknęłam, przecież to są kupki Shreka!!! Ubawiona tym bardzo, zastanawiałam się w jakiej wersji podać to dalej, bo cóż, umówmy się, na kupki czyjekolwiek to raczej nie ma wielkiego popytu 😉
Jednakże nazwa kulki nie oddaje kwintesencji mojego eksperymentu, więc stwierdziłam, że pozostanę (w wersji prywatnej) przy moim zielonym super bohaterze i jego kupkach. Jeśli masz poczucie humoru, to przecież ta nazwa cię bardziej rozśmieszy niż odrzuci. I tego się trzymajmy!
Jeśli potrzebujesz jakiegoś przepisu, żeby się w to zabawić, podaję, tak w przybliżeniu, czego potrzebujesz:
– około 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zwykle gotuję więcej od razu i robię też humus)
– około ¼ szklanki mleka (u mnie było roślinne)
– kilka łyżek dobrego miodu
– mus jabłkowy, czy jakiś inny, najlepiej własnej roboty
– sporo wiórków kokosowych (u mnie była prawie szklanka)
– garść rodzynek, kilka daktyli, fig, orzechy włoskie
Jeśli masa jest zbyt luźna, możesz dodać kilka łyżek mąki kokosowej, albo zmielone płatki owsiane. Dałam jedno i drugie.
Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta, zabierasz się do formowania kulek.
Kulki obtaczasz w kakao i na koniec w sypkiej Bio chlorelli GW.
Życzę smacznego!
Chlorella Bio, Chlorella Pyrenoidosa, Dietetyczne przepisy, słodycze, Zdrowa słodycz, Zdrowe słodycze