Pomysł na pastę orzechową z jęczmieniem przyszedł od Green Ways, za co jestem bardzo wdzięczna. Lubię pasty do chleba i dość często je robię. Ale tak mam, że nie lubię nudy na talerzu i ciągle coś w tych pastach zmieniam, żeby było ciekawiej, smaczniej, bardziej kolorowo. Dodaję różne składniki, przyprawy, zmieniam konsystencję, kolory, wszystko, aby było inaczej. Takie zamiłowanie do innowacji we mnie jest.
Akurat szukałam inspiracji i jakiś nowych, ciekawych smaków. Jestem absolutną fanką jak najprostszych przepisów, więc ten przypadł mi bardzo do gustu. Jeśli chcesz się przekonać, że to naprawdę smaczne, do dzieła!
Czego potrzebujesz?
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, albo innych ulubionych orzechów, czy migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- Świeży rozmaryn
- Natka pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka Bio Jęczmienia Green Ways
- 1/2 szklanki wody do rozcieńczenia pasty
Przygotowanie:
Orzechy namocz na pół godziny-godzinę, aby zmiękły. Opłucz pod bieżącą wodą i odcedź. Wszystkie składniki z wyjątkiem wody, dodawaj stopniowo do miksera/blendera i miksuj/blenduj tak długo aż uzyskasz w miarę kremową konsystencję.
W czasie miksowania/blendowania dolewaj po trochu wodę. Ułatwi to uzyskanie delikatnej, kremowej konsystencji. Gdy pasta będzie gotowa dopraw ją według swego uznania. Możesz dodać na przykład olej sezamowy, przyprawy takie jak: szałwia, kolendra, koper, suszona, słodka papryka.
Mam nadzieję, że będzie Ci smakować…
A jeśli przyjdą Ci do głowy pomysły, jak ją zmodyfikować, podziel się tym ze mną koniecznie! Chętnie zamieszczę Twój przepis na naszej stronie. A tymczasem życzę smacznego!